Çoğu kişi Heimlich Manevrası hakkında bir fikre sahiptir. Peki nasıl yapılacağını biliyor muyuz? Anne ve babaların en büyük endişelerinden bir tanesi de yemek yerken bebeğin boğazına bir şey kaçarsa, bebeğime bir şey olursa. Aslında bu neredeyse imkansız bir şey, bu endişe yersiz. Bu endişeyle bebeğinizi kısıtladıkça, ileride özgüvenli bir birey olarak yetişmesini de engellemiş oluyorsunuz.
Bu videomda amacım, bu yersiz endişeleri gidermek, nadir de olsa, eğer boğazına bir şey kaçarsa bunun nasıl çıkarılacağını göstermektir. Bu videonun sizin için ummadığınız çok önemli bir faydası daha olacak detaylar videoda…
- Çocuğun hayatı öğrenmesine fırsat verin
- Yemek yerken boğazına kaçarsa ne zaman müdahale edelim?
- Heimlich Manevrasını nasıl yapıyoruz?
Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir. Heimlich manevrasıyla, kendine güvenen çocuklar yetiştirmek arasında nasıl bir ilişki olabilir diye düşünmeyin. Lütfen sonuna kadar sabırla izleyin, gerçekten çok ciddi bir ilişki var.
Herkese merhaba,
Bugün üzerinde konuşacağımız konu, özgüveni yüksek, kendine güvenen çocuklar yetiştirmek. Bu süreç aslında çok erken yaşlarda başlıyor. Hatta 8 aylıkken buna yardımcı olan bir beslenme yöntemi var. BLW ile BLW, İngilizce “Baby Let Weaning” kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe’de “Bırak Bebek Kendi Yesin” anlamına gelir. Ancak anne babalar genellikle bu yöntemi BLW olarak adlandırıyorlar.
BLW neden çok önemli?
BLW’nin önemi şu: Avrupa standartlarında özgüvenli çocuklar yetiştirmek istiyorsak bu büyük bir rol oynuyor. 8 aylıkken bebeğin eline yemek vererek başladığımız bir yöntem. Çocuğun kendi kendine yemek yemesine fırsat tanıyor. Bu, çocuğun bağımsızlığını ve özgüvenini geliştirmesine yardımcı olurken aynı zamanda temel beslenme alışkanlıklarını oluşturmasını sağlar.
Eğer bu aşamayı geciktirirsek, çocuğa kendi kendine yemek yeme fırsatı vermezsek, uzun bir süre boyunca çocuğu kaşıkla beslemeye devam etmek zorunda kalıyoruz. Bu da zaman içinde çocuğun bağımsızlık duygusunu baskılıyor ve beslenme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkiliyor. BLW çocuğun yemek yeme deneyimini keyifli hale getiriyor. Televizyon ve reklam gibi dikkat dağıtıcı etkenlerle değil, doğal bir şekilde yemek yemesini sağlıyor. Bu da çocuğun sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasına yardımcı oluyor.
BLW yapmazsak ne olur?
BLW yöntemi uygulamazsak, çocuğun bağımsızlık ve özgüven gelişimi olumsuz etkileniyor. İlerleyen dönemlerde çeşitli sorunlar ortaya çıkıyor. Özellikle 1-2 yaş dönemine geldiğinde çocuk yürümeye ve koşmaya başlar. Bu da beraberinde düşmeleri getirir. Ancak aşırı koruyucu bir yaklaşım sergileyerek her düştüğünde hemen müdahale edersek, çocuğun risk almayı ve deneyim kazanmayı öğrenmesine engel olabiliriz.
3 yaşına geldiğinde çocuğun çorap giyip çıkarması, ayakkabısını bağlaması gibi basit becerileri öğrenmesi gereklidir. Ancak gereksiz şekilde müdahale ederek çocuğa bu fırsatı vermezsek, onun bağımsızlık duygusunu kısıtlamış oluruz. Bu durum çocuğun ilerleyen yaşlarda kendi kendine yetme ve sorumluluk alma becerilerini geliştirememesine yol açar.
Biz Türk anne babaları olarak tabii ki iyi niyetle hareket ediyoruz. Ancak bazen farkına varmadan çocuklarımıza kötülük yapabiliriz. Bu nedenle çocukların bağımsızlık ve özgüven gelişimini desteklemek, onlara kendi deneyimlerini yaşama fırsatı vermek büyük önem taşır.
Neden bazı anneler BLW’den çekiniyor?
BLW’ye dair endişeleri anlamak önemlidir. Annelerin bu konudaki çekinceleri farklı nedenlere dayanıyor. Özellikle çevrenin kirlenmesi veya çocuğun pislenmesi endişesi taşıyanlar var. Bununla birlikte çocuğun yeterince beslenemeyeceği düşüncesi de yaygın bir endişe. Ancak BLW yöntemi, çocukların kendi iştahlarına göre yemek yemelerine olanak tanır. Bu da genellikle beslenme konusundaki dengeyi sağlar. Ayrıca en büyük korkulardan biri, çocuğunun boğazına bir şey kaçmasıdır. Ancak bu korkuların çoğunun yersiz olduğunu belirtmek isterim.
Ancak bu endişe, gerçek hayatta çok nadir görülen bir durumdur. Uçak kazalarının daha sık medyada yer almasına rağmen, yemek yemek sırasında boğulan bebek haberleri çok enderdir. Bu da bu korkuların gerçekte ne kadar seyrek olduğunu gösterir. Sonuç olarak, BLW yönteminin yararlarını ve risklerini dikkate alarak, anne ve babaların bu yöntemi daha açık bir bakış açısıyla değerlendirmeleri önemlidir.
Bebeğin boğazına yemek kaçmasını önleyen refleksler
Bebeklerin yemek yerken boğazına bir şey kaçması ve boğulma riski gerçekten çok düşüktür. Nefes borusunun üstünde bulunan glotis adlı kapak, yemek borusu ile nefes borusunu ayırır. Ve yutma refleksi sırasında otomatik olarak kapanır. Nefes borusunu koruyan glotis kapağı ve öksürük refleksi, vücudun bu tür durumlarla başa çıkmasını sağlar. Öksürük refleksi sayesinde eğer bir yabancı cisim veya gıda nefes borusuna kaçarsa, vücut bu durumu hızla düzeltmek ve tehlikeli durumları önlüyor. Dolayısıyla, boğulma ile öksürme veya öğürme gibi tepkileri karıştırmamak önemlidir. Bu tür bilgiler, ebeveynlerin gereksiz endişelerden kaçınmalarına ve çocuklarını sağlıklı bir şekilde beslemelerine yardımcı olur.
Ne zaman müdahale etmeliyiz?
Çocuğun boğazına bir şey kaçtığını fark ettiğinizde müdahale zamanlaması önemlidir. Öncelikle, çocuk hızlı ve güçlü bir şekilde öksürüyorsa ve yabancı cisim öksürük refleksiyle atılmaya çalışılıyorsa, sabırla beklemek gerekir. Ancak durum farklılaşıyorsa hemen müdahale edilmesi gerekebilir.
Eğer çocuk öksürmüyorsa ve saniyeler içinde rengi morarırsa yani siyanoz oluyorsa (cildi mavimsi renkte görünüyorsa), acil bir müdahale gerekebilir. Bu durumda Heimlich manevrası adı verilen müdahale yöntemi kullanılabilir. Heimlich manevrası, yabancı cismin boğazdan çıkarılmasına yardımcı olan bir tekniktir. Çocukların güvenliği ve sağlığı için gerekli bilgi ve becerilere sahip olmak, endişeleri azaltabilir ve daha özgüvenli bir şekilde çocuklarınızı yetiştirmenize yardımcı olabilir. Unutmayın ki sağlıklı bir eğitimle çocuklarınızın güvenliği ve gelişimi en iyi şekilde sağlanabilir.
Bu tür durumlar için hazırlıklı olmak ve Heimlich manevrasını bilmek önemlidir. Heimlich manevrasının nasıl yapılacağını, size keyifli bir canlandırma videosu ile paylaşmak istedim. Videoda anlatılan uygulama yöntemi ile bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. 9 aylık Kutay isminde bebeğimiz, geçenlerde bana kontrole geldiğinde sorguladığımda, annesi yemek vermeye son derece korkuyordu. Bugün anlattıklarımı konuştuk ve kendilerine Heimlich manevrasını nasıl yapacaklarını anlattım. Biraz sonra bunun videosunu izleyeceksiniz. Kutay ve ailesine çok teşekkür ediyorum, bu konunun videosunu çekilmesine bana yardımcı oldukları için.
Hepinizi sevgiyle selamlıyorum.
Sağlıklı günler diliyorum
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
#beylikdüzüçocukdoktoru
#avcılarçocukdoktoru
#bahçeşehirçocukdoktoru
#büyükçekmeceçocukdoktoru