u
NTV Kanalında Konuk olduğum ” Güne Başlarken “ programında, güneş vücuda yararlı mı yoksa zararlı mı? D vitamini eksikliği, güneş ve D vitamini hakkındaki tüm bilgileri özetlemeye çalıştım.
Güneş vücuda yararlı mı yoksa zararlı mı?
Güneşin etkileri, aslında bu çok tartışılan bir konu. Cilt kanserine yol açtığı için güneşten uzak durmak gerekiyor. Ancak D vitamini için de güneş çok gerekli.
D vitamini eksikliği – D vitamininin faydaları
Kemik gelişimine iyi geliyor, nöroloji ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, eksikliği kansere dahi yol açıyor. Bu mucizenin adı D vitamin. D vitamini eksikliği olanlarda kanser hastalıklarını çok daha sık görüyoruz. Yine bağışıklık sistemi üzerine olan etkileri ile enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucu etkileri olduğunu biliyoruz.
D vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar
Öncelikle enfeksiyon hastalıklarını daha sık görüyoruz. Özellikle menopozdaki kadınlarda ve yaşlılarda osteoporoz, kemik erimesi ortaya çıkıyor. ayrıca küçük çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı Raşitizm ortaya çıkıyor. D vitamini eksikliğinde yine kanser gibi hastalıkları daha sık görüyoruz.
İsveç’te uzmanların kadınlar üzerinde yaptıkları bir araştırmaya göre güneşlenmeyenlerin ölümcül hastalıklara yakalanma riski güneşlenenlere göre 2 kat daha fazla. D vitamini meme kanseri olan kadınlarda ölüm riskini azaltıyor. Bu vitaminin eksikliği erkeklerde prostat kanserine bile yol açıyor.
D vitamini hangi gıdalarda bulunuyor?
Uskumru ve somon balıkları, süt ürünleri, yumurta ve mantar gibi besinler D vitamini yönünden zengin. Ancak bu besinleri almak yeterli değil. D vitamininin etkileşime geçmesi için UV (ultraviyole) ışınlara ihtiyaç var.
D vitamini için güneşlenme nasıl olmalı?
En azından bir 10 dakika güneşten faydalanmak gerekiyor. Ondan sonra faktörlü kremleri sürmek gerekiyor. Baştan onu evde sürüp, dışarı çıktığımız zaman, o zaman da güneşin koruyucu etkilerinden, D vitaminden hiç faydalanmıyoruz.
D vitamini fazlası çok ağır böbrek hasarı yapabilir
Kemiklerin güçlenmesi için D vitamini alımı özellikle çocuk yaş grubunda çok önemli. Ancak abartmamak gerekiyor. Yanlış bilgilerle bazen D vit ampul şeklinde kırıp içenler oluyor. Bi ampul 300.000 Ünite D vitamini içeriyor. Bu bir çocuğun kışın alması gereken günlük 800 ünite dozdan 400 kat fazla. Bu kadar yüksek doz D vitamini bir seferde çocuğa vermek, tüm böbreklerin taşlaşmasına kadar gidebilecek çok ağır komplikasyonlar yapabiliyor.
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
#beylikdüzüçocukdoktoru
#avcılarçocukdoktoru
#bahçeşehirçocukdoktoru
#büyükçekmeceçocukdoktoru