Kanaltürk ana haber bülteninde çocuklarda bel ağrısını konuştuk. Hangi durumları daha ciddiye almak gerekiyor, hangi belirtiler eşlik ederse daha önemlidir?
Çocuklarda nadir olduğunu düşünsek de, 4 yaş üstünde genellikle ağır okul çantalarının taşınması etken. Uygunsuz bir masa sandalye ikilisinde, uzun süre uygunsuz pozisyonda ders çalışmak veya bilgisayarda vakit geçirmek en önemli etmenler. Veya spora bağlı yaralanmalar sonucu bel ve ağrılarını çocuklarda da sıklıkla görüyoruz. 4 yaşın altındaki çocuklarda bel ağrısı hele de uzun süredir varsa ihmale gelmiyor. Bir yere çarpmıştır geçer diyeceğimiz durumlar, bazen çok ciddi hastalıkların bulgusu oluyor. Tabii ki eşlik eden diğer belirtiler de önem taşıyor.
Çocuklarda bel ağrısı belirtileri
Bazen çocukların yürüyüşünde hareketlerinde bir gariplik fark ediyoruz. Veya konuşma, dil gelişimi iyiyse, çocuklar doğrudan ifade de ediyor aslında. Acıyor şeklinde belini gösteriyor.
Anne babalar, 4 yaşın altındaki çocuğunuzda bu belirtiler bazen tehlikenin sinyali. Küçük çocuklarda bel ağrısı – sırt ağrısı basit gibi gözükse de bazen ciddi hastalıkları haber veriyor. Çocuktur nasılsa, bel ağrısı önemsizdir gibi algılamamalıyız. Ancak o ağrıları önemsemek gerekiyor. Çünkü çocuklarda nadir görüldüğü düşünülen bel ağrısı, aslında çocukların %30’unu etkiliyor.
Çocuklarda bel ağrısı için basit sebepler
4 yaş üstünde genellikle, okul ağır çantalarını taşımak etken. Sürekli uygunsuz bir masa sandalye ikilisinde uygunsuz pozisyonda ders çalışmak ya da bilgisayarda vakit geçirmek. Ya da spora bağlı yaralanmalar sonucu bel ağrılarını çocuklarda sıklıkla görülyoruz.
Çocuklarda bel ağrısı ne zaman önemli?
Peki hangi durumlarda ağrıya önem vermek gerekiyor? Özellikle dörtler kuralına dikkat diyoruz:
- 4 yaşın altında ise, 4 haftadan uzun sürüyorsa
- Çok inatçıysa, ağrı kesicilere yanıt vermiyorsa, uykudan uyandırıyorsa veya uyumasına engel oluyorsa
- Eşlik eden ateş, halsizlik, solukluk veya başka hastalık düşüneceğimiz sistemik – genel belirtiler varsa
- Ciltte bir döküntü, eklemlerinde ağrı, hareket kısıtlılığı, şişlik-kızarıklık gibi başka belirtiler eşlik ediyorsa
… daha ciddi bir hastalığa delalet ediyor.
Bu tür belirtiler tümör veya romatizma habercisi
Tüm bu belirtiler çocuklarda gelişmeye başlayan bir tümörün, bazen romatizmanın, bazen ciddi enfeksiyonların habercisi olabilir. Bu yüzden anne babaların belirtileri dikkatlice takip etmesi ve vakit geçirmeden doktora başvurması gerekiyor. Tümör oluşumu hızla ilerleyerek bazen tedavi edilemez bir aşamaya geliyor. Kanser oluşumu varsa, hastalığın hızla ilerlemesi ile bazen tedavi edilemez bir noktaya geliyor. Omurilikte bası varsa, felç , sinirlerde harabiyet, geri dönüşüm bazı hasarlar ortaya çıkabilir
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
#beylikdüzüçocukdoktoru
#avcılarçocukdoktoru
#bahçeşehirçocukdoktoru
#büyükçekmeceçocukdoktoru