Sunuculuğunu sevgili Ceyda Düvenci’nin yaptığı TV8’de “Günaydın doktor” programında, sık antibiyotik kullanım sorunları, antibiyotiklerin akılcı kullanımı, gereksiz ateş düşürücü kullanımının zararları ve genel çocuk sağlığı üzerine keyifli bir sohbet yaptık.
Programdan bazı kesitler
En sevdiğim konulardan biri olan antibiyotiklerle yine karşınızdayız. Akılcı antibiyotik kullanımını bu ara çok sık duyuyorum. Sık antibiyotik kullanımına karşı bir anneyim, bilmiyorum doğru şeyler mi söylüyorum ama. Minicik bir burun akıntısında ya da minicik bir öksürükte hemen antibiyotik veren doktorlara tamamen karşıyım. Kızım 7 yaşında oldu, ilk kez bu sene, hiç anlamadığımız bir hastalık ortaya çıktı. 2,5 ay devam ettiği için soğuk algınlığı ve artık ağır öksürüğe döndüğü için, üzüntüden ilk kez antibiyotik kullandım 7 yılın sonunda. Bundan dolayı bile kendimi çok kötü hissediyorum…. o kadar da kötü hissetmeyin; buradan beni rahatlatacağınızı umuyorum. Antibiyotik nedir, bir zamanlar vazgeçemediğimiz şey artık nihayet neden sevilmiyor ?
Evet antibiyotik zaten kelime anlamına baktığımızda, anti karşı demek, bios yaşam demek. Yani yaşam karşıtı bir madde ile karşı karşıyayız. Bu durumda bunun sadece hastalık yapan bakterileri öldürdüğünü düşünmek biraz hayalperestlik olur. Ve artık bu yüzyılda, yüzyılın ortalarına doğru artık anladık ki birçok hastalıkların zemininde yatan şey sağlıklı bakteriler. Ve bugün steril zannettiğimiz idrar, steril zannettiğiniz gözde bile artık flora bakterileri olduğunu biliyoruz. Tüm sağlığımızı aslında bunlar yönetiyor. Dolayısıyla sık antibiyotik kullanımı daha buradan sorunlar yaratıyor, antibiyotik sadece bakterileri öldürür. İstatistiklere göre enfeksiyonların %90-95’i, yüksek ateş dahil virüslere bağlıdır. Dolayısıyla her yazılan 100 kutu antibiyotiğin 95’i boşa yazılmıştır diyebiliriz… Detayları videoda mutlaka izleyin…
Ama bir o kadar da zararlı, şimdi bildiğim şeyleri sormak istiyorum. Antibiyotikle 1 hafta, antibiyotiksiz 7 gün derler, yani aynıdır, doğru mudur bu cümle?
Yani hastalığa göre değişebilir, ama genel olarak doğrudur. Bir süre bu antibiyotiksiz iyileşme stratejilerini uyguladıkça, bu hastalıkların süresi de kısalmaya başlar. Çünkü bağışıklık sistemi ne zaman ne yapacağını çok iyi bilir, eğitimli olur. Anneler hep üzülüyorlar, işte 5 aylık bebek ateşi çıktı, işte öksürüyor…Ben hep onlara diyorum ki, üzülmeyin, sevinin, bağışıklık sisteminizi spor salonuna gönderiyormuş gibi düşünün. Çünkü antibiyotiksiz iyileştiğiniz her viral enfeksiyon, bağışıklık sisteminize bir puan yazar, yani bir gol atar…
Ateş aslında vücudun savunma mekanizması ve onun mücadelesi, buna biraz izin vermek lazım doğru mu ?
Kesinlikle çok doğru, internetten araştırırsanız benim bir yazım var. “Ateş Düşürücüler Gizli Düşmanımız” diye, aslında olayın ana noktası oradan başlıyor. Biz her ateşi düşürüyoruz, ateş o mikrobu öldürmek için çıkıyor, biz onu soğutalım diye çıkmıyor. Pişmiş aşa su katmak gibi bir deyim var, işte ateş düşürücü için bu tam olarak geçerli ….Ülkemizdeki ateş fobisini yenmek için biraz daha bilgilenmeye ihtiyacımız var.
Antibiyotik bağımlılık yapar mı?
Aslında tam olarak bir uyuşturucu madde bağımlılığı gibi diyemeyiz. Ama bağışıklık sisteminin doğru tepkileri vermesini önlüyoruz. Bağışıklık sisteminde sapmalar ortaya çıkıyor, ne zaman ne yapacağını bilemiyor. Bağışıklık sistemi farklı tepkiler verebiliyor veya suskun kalabiliyor cevap veremiyor. Antibiyotik bağışıklık sisteminin dengesini bozuyor. Çünkü bağışıklık sisteminin ana orkestrası faydalı bakteriler, bunları azalttığımız zaman bağışıklık sisteminde sapmalar ortaya çıkıyor. Önemli olan akılcı antibiyotik kullanımı
Hep güçlü diyorlar, hayır güçlü değil dengeli olması gerekiyor. Bağışıklık sisteminde denge unsuru çok önemli. Eğer fazla güçlü olursa otoimmün hastalıklar ortaya çıkıyor. Bağışıklık sistemi vücudun kendi hücrelerine saldırdığı Hashimato, Diyabet ya da Multipl Skleroz gibi hastalıklar, keza alerji. Bağışıklık sistemi fazla çalışıyorsa da problem. Zayıf olursa da enfeksiyon hastalıkları, kanser gibi hastalıklı hücrelerin öldürülmesi gereken hastalıklar artmaya başlıyor. Bu dengeyi en güzel sağlayan şey normal doğum, 6 ay sadece anne sütü, mümkünse hiç değilse 1 yaş, hatta mümkünse 2 yaşa kadar hiç antibiyotik kullanmadığımız takdirde gerçekten çok sağlıklı bir bağışıklık sistemimiz oluyor. Ben çok üzülüyorum, yani 6. hastalık teşhisi konuyor, bir virüs olduğu da söyleniyor, hala antibiyotik veriliyor, ben bunu algılayamıyorum.