Kanal 24 TV’te konuk olduğum, sevgili Jess Molhonun sunduğu ” Ortaya Konuşalım ” programında, Bebeklikten büyüme çağına, genel çocuk sağlığı hakkında birçok farklı konu ele alındı. Programa katılan diğer uzman konuklar : Çocuk Enfeksiyon Hast. Uzm. Prof. Dr. Ahmet Soysal ve Ortodontist Prof. Dr. Banu Çakırer
Programdan bazı kesitler
Şimdi 8 yıl mı oldu biz beraber program yapmayalı?
Evet 2006’da bir ” Yemek Bahane ” programında birlikte olmuştuk, alerjileri konuşmuştuk, besin alerjilerini. Siz bir yandan hamur yoğuruyordunuz, ben anlatıyordum, güzel bir program olmuştu.
Hastalanmasın, aman bilmem ne derken, kaş yaparken göz çıkartıyoruz, mikroplarla tanıştırmıyoruz, bağışık sistemi hiçbir zaman bunlara hazır olmuyor. Ne zaman kreşe gidiyor veya ne zaman okula gidiyor, sorunlar başlıyor. Şimdiki anneler biraz daha mı evhamlılar, ne dersiniz, herkese sormuş olayım.
Hasta olmadan 1 yıl geçirmesi normal mi, ne kadar hastalık geçirmesini normal kabul edebiliriz?
3 kez geçiriyorsa bu kronikleşmiş diye bir şey duydum… Hastalığa göre değişir, soğuk algınlığı 8 kere de geçirilebilir tabii bilmiyorum o zaman Türkiye’ye kadar
Şimdi o zaman bir soru daha sorayım, sizden alayım. Bebek kırkı çıkmadan dışarı çıkarılamaz mı?
Ya bunlar aslında eskide kalmış şeyler, benim çocuğum 35 günlükken Uludağ’a gitti biraz da abartmışım belki ama, bu biraz ekstrem bir örnek ama, hani kesinlikle dikkat etmek şartıyla, tabii ki ufak bebek, biraz giyimine dikkat ederek, kesinlikle kırkı dolmadan da dışarı çıkabilmeli. Yani bu cam fanusa koymama alışkanlığı aslında belki yeni doğan döneminden başlamalı. Ben de başka bir şekilde söylüyorum hocamın dediğini, diyorum ki nasıl spor salonuna gidip kaslarınızı güçlendiriyorsanız, bağışıklık sisteminin de bir şekilde bu eğitimi alması gerekiyor, o yüzden bu tür hastalıklardan korkmayın, hani Allah daha büyük çözümsüz dertler vermesin, bunları eğer şimdi yaşamazsınız okula başlayınca yaşayacaksınız…
Her bebekte bir emme güdüsü dolayısıyla bir emzik ihtiyacı mı var?
Emmek bebekler için bir iletişim yönetimi. Dolayısıyla emziğe karşı değilim. Burada direkt dikkat edilmesi gereken çocuğun parmak emme alışkanlığı. Çünkü parmak emme alışkanlığından vazgeçmek çok daha zor oluyor.
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
#beylikdüzüçocukdoktoru
#avcılarçocukdoktoru
#bahçeşehirçocukdoktoru
#büyükçekmeceçocukdoktoru