i
HTV Kanalında konuk olduğum ” Bebeğim Büyüyor “ programında, bağırsak parazitleri ile ilgili aklınıza takılabilecek tüm soruları yanıtlamaya çalıştım.
- Bağırsak kurdu nedir? Hastalığın belirtileri nelerdir?
- Parazit vücuda Girdikten ne kadar süre sonra belirtiler ortaya çıkar?
- Parazitlerden korunmak için nasıl önlemler almalıyız? gibi… bilmeniz gereken her şey ” Bebeğim Büyüyor ” da.
Bağırsak kurdu nedir?
Öncelikle yumurta halinde aldığımız mikroskobik düzeyde, yumurta olarak ağız yoluyla aldığımız bazı mikroorganizmaların içeride açılıp Larva, daha sonra da gözle görülür, resmen çıplak gözle gördüğümüz küçük kurtçuklar haline gelerek ortaya çıkardığı enfeksiyonlardır.
Aslında bunlara enfestasyon denir. Ama hani seyircilerimizin kafasını çok karıştırmayalım, ben yine daha çok enfeksiyon terimini genel olarak kullanacağım.Çoğu zaman ciddi sağlık sorunu zaman yaratmazlar, ama yaşam kalitesini bozarlar, özellikle çocukluk çağında gelişimi bozarlar.
Bağırsak kurdu neden olur? Nasıl bulaşır?
Çocuklar sürekli elleriyle toprakla oynarlar. İşte pis yerleri ellerler, sürekli bir şeyleri ağızlarına götürürler. Bu sebeple de çocuklarda bu tür sorunların görülme ihtimali daha yüksek. Genel olarak değerlendirirsek temizlik ve hijyen koşullarına uyulmaması ana etkendir. Özellikle sebze ve meyveleri iyi yıkamadan yemek. Sebzeleri çiğ olarak yemek. Bazı sebzeler biliyorsunuz az pişirilir, bunları o şekilde yemek, çiğ et yemek sebeplerden bazıları. Yine toplu yaşanan özellikle çocukların toplu yaşadığı kreş yuva gibi yerlerde, kapı kolları, musluk gibi herkesin ellediği noktalar. Ya da birlikte yemek yenen ortamların, oyuncakların düzenli olarak hijyenik temizliğinin yapılmaması da sayabileceğimiz etkenler.
Bağırsak kurdu belirtileri
Çok değişken, ama genel olarak değerlendirirsek, en sık gördüğümüz belirtiler şunlardır. Karın ağrısı, gelişme geriliği, diş gıcırdatması, ağızdan salya akması. Gaz, şişkinlik, hazımsızlık yine gördüğümüz belirtiler. Ama lütfen seyircilerimizde şöyle bir yanlış oldu oluşmasın. Bu belirtiler yoksa parazit yok, bu belirtiler varsa parazit var. Bu belirtiler başka durumlarda da olabilir, bu belirtiler hiç olmayabilir de. Bazen uzayan ishaller, ya da dışkı kıvamında sık sık değişiklik olması, bazen yumuşak bazen sert gibi.
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
#beylikdüzüçocukdoktoru
#avcılarçocukdoktoru
#bahçeşehirçocukdoktoru
#büyükçekmeceçocukdoktoru